stamboom Nard en Marie Boere van Dijk.

Stamboom van de familie Boere.

Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Ton de Jong, de jongste zoon van Toon de Jong en Wies de Jong-Boere, uit Montfoort. Ben getrouwd met Truus de Jong-Bontje. We hebben samen twee kinderen, Renate en Ron.

Dit is een site van en voor jullie.

Nu onze vraag, is er familienieuws, anekdotes of foto’s die we op deze site kunnen plaatsen. Want alleen op deze manier is het mogelijk een echte familiegeschiedenis te maken.

Privacy

Mocht u er prijs op stellen dat er meer of minder over u gepubliceerd wordt, dan horen wij dat graag, via een mail. waarna wij de betreffende gegevens zullen aanpassen of indien gewenst te verwijderen.

Dit zijn wij , initiatiefnemer van deze website,

Ton en Truusde Jong-Bontje.

Wij, Ton en Truus de Jong-Bontje, willen al onze familieleden zowel in Nederland als daar buitenvan hartebedanken die het afgelopen jaar onze/jullie website gesteund hebben, hetzij met aanvullende informatie via de mail, hetzij via een financiële bijdrage (rek.nr: 13.46.94.325) in de onkosten. Ook in 2015 blijven we ons best doen voor verdere uitbreiding van de website met stamboomgegevens van de familie Boere.

Tevens wensen wij jullie prettige feestdagen, en een gezond 2015

Hebben jullie aanvullende informatie en/offoto’s voor jullie site, stuur het ons op: ttdejong29@hotmail.com

Voor u ligt de geschiedenis van de familie Boere, want dat is de familienaam van mijn moeder. Heel veel speurwerk is er aan vooraf gegaan. Mede dank zij tante Cor Boere-Jongeling,waarvan ik veel informatie heb gekregen.

Corry Boere-Jongeling.

DE VLIST

Adrianus Boere.

Adrianis Boere, geboren op 8-2-1848 in het Groene Hart van Nederland, gemeente De Vlist in het buurtschap Bonrepas.Adrianus Boere trouwde 4-8-1871met Elizabeth van Rooijen uit Willeskop. Kinderen uit dit huwelijk: Cornelia, geboren 13-11-1871, overleden twee dagen later, op 15-11-1871. Maria, geboren 30-11-1872.Leonardes, geboren 24-2-1874, allemaal geboren in de gemeente De Vlist in het buurtschap Bonrepas. Rond 1877 zijn zij verhuisd naar Hekendorp huisnr. 24. Op 7-7-1881 s’avonds om 5 uur is overleden,op het huisnr. 41, in de gemeente De Vlist, Leonardus Boere, oud 7 jaar. Elizabeth Boere-van Rooijen overleed op 3-9-1881 te Hekendorp.

Elizabeth de Wissel

Adrianis Boere trouwde voor de tweede keer , 16-11-1882 , met, Elizabeth de Wissel, uit Montfoort. Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren.In Hekendorp werd geboren , Leonardus 18-5-1883, Jakobus (Koos) 2-7-1884. In Willeskop werden geboren Cornelis(Kees) 18-3-1888,en Theodorus (Dorus) 9-12-1889.

Rijtjeshuis aan de Provincialeweg ,in Willeskop

Werden geboren Kees en Dorus Boere.

NardKoosKeesDorus

Adrianis Boere en Elizabeth Boere- de Wissel. Op deze foto waren zij 50 jaar getrouwd. Zij woonden toen in Montfoort

Slachterij van Kooten.

Waar Opa Boere zo’n kleine 60 jaar heeft gewerkt

Rond 1900 begonnen twee veehandelaren, Gerrit van Kooten en de Vos, een slachterij voor nuchtere kalveren in Montfoort. Het slachten van nuchtere kalveren was een seizoen gebonden activiteit: In het voorjaar wierpen de koeien hun kalveren. In de zomer en het najaar werd om het personeel van werk te kunnen blijven voorzien fruit gepacht.

Vanwege familieomstandigheden kon de Vos zich steeds minder met de slachterij bezighouden hierdoor nam Gerrit van Kooten steeds meer de leiding, en rond 1920 was hij enig eigenaar.In de begin jaren trad toen Nard Boere in dienst, als slachter, en later taxeerde hij names Gerrit van Kooten ook boomgaardes, want daar had hij goed kijk op.Er werd vlees geleverd aan worstfabrieken en aan slagerijen. Slagerijen ontvingen eerste kwaliteit. Daarnaast werd ook geexporteerd naar Engeland. Zoon Teunis kwam rond 1930 in de zaak; hij kreeg steeds meer de leiding.

Teunis Nard Boere

Na het overlijden van Gerrit van Kooten werd Teunis de eigenaar en zette de zaak voort . met onder steuning van Nard Boere, die hem met raad en daad bij stond.De bedrijfsactiviteiten omvatten een slachterij, fruitpachtbedrijf en ook een boerderij met koeien en varkens.

Leonardus Boere en Maria van Dijk zijn getrouwd op 14-10-1908, te Montfoort

Zij gingen wonen in de Schoolstraarnr. 8, nu nr. 17. Hier zijn de kinderen geboren

Van links,Bets, Ton, Arie, Wies, Marie, , Ben, Louis en Door.

Ongeveer in 1935 verhuisden zij naar de Verlengde Hoogstraat nr. 39

Hier hebben zij gewoond tot 1963. In dit huis hebben zij ook nog een kostganger gehad. Dat was Marinus Jacobus Beerthijzen, was de zoon van de half zus van Nard Boere, Maria Beerthuizen-Boere.

23 Juni 1933 trouwde Klaas Hardeveld met Elizabeth Boere, in Montfoort.

Familie op deze bruiloft waren, achterste rij links tweede Wies Boere,daar naastThomas Hardeveld ,de zesde persoon is Arie Boere, daar naast Ton Boere, met Luc van der Zande. Zittend van links af, Opa adrianis Boere, de vader van Nard Boere, daar naast de ouders van Klaas Hardeveld, Gerrit Hardeveld en Maria Hardeveld- Metz, in het midden het bruidspaar, daar naast de ouders van Elizabeth Boere, Marie Boere-van Dijk en Nard Boere, daar naast , de moeder vanNard Boere, Elizabeth Boere de Wissel.links op de grond Doortje Boere, jongste zus van Bets Boere, en rechts, het jongste zusje van Klaas Hardeveld, Neeltje Hardeveld. Opa Adrianis Boere heeft een hondje op schoot met de naam Sjennie.

1933 De Bilt.

Klaas Hardeveld,Bets Hardeveld-Boere, met haar jongste zus Doortje Boere.

Fam. foto, van links naar rechts, Bets Hardeveld-Boere, Klaas Hardeveld , met op zijn arm Gerrie,

Clazien, Bets, Riet, Ad, en Ben.

Luc en Tonvan der Zande-Boere.

Jacques van der Zande, Ad Kraan , staan op het sportveld van Het Grote Bos te Doorn. Jacques was met ons mee gegaan op vakantie 1964. foto gemaakt door Ton de Jong.

Arie en Plonia Boere-de Boer.

Toon en Wies de Jong- Boere.

Karel en Marie Hufner-Boere.

Louis en Corry Boere-Jongeling.

Ben en Annie Boere-van den Heuvel.

Jan en Door Bakkers-Boere.

Trouw datum 1-5-1923.

Trouw foto van Jan en Door de Lange van Dijk.

Tweede rij van links nr. drie Marie en Nard Boere van Dijk, op haar arm Louis Boere anderhalf jaar oud.nr. zeven en acht Jan en Door de Lange van Dijk, daar naast Mie en Jan van Dijk van Rooyen. Derde rij nr. drie Betsh Boere met strik,nr. zeven Teuntje van Dijk Althof, de moeder van de van Dijkjes.Zij had een groentehandel.In Montfoort en omstreken.

Deze foto is gemaakt achter het Sint Jozef gebouw, in Montfoort

Johannes en Marie Beerthuizen-Boere

Marie Beerthuizen-Boere.

Familie Boere-Oosterom.

Staand van links Bets, Arie, Bep, en Cor. Voorste rij Toos,Opa Koos, en Adrie .Deze foto is gemaakt , op de trouwdag van Adrie.

Koos Boere.

Bruidspaar Gerardus en Bets Heikoop-Boere, met bruidsmeisje Ria Boere.

Getrouwd in Montfoort .19-6-1946

Met dank aan Ineke Duits-Heikoop,voor de informatie en de pracht foto’s. Hier zijn wij erg blij mee.

Kijk bij startpagina,foto album en dan op Koos Boere.

Gerardus en Bets Heikoop-Boere,met kinderen Ineke, Carla,

en Gèke.

John Boere

Jolanda, Marien Burgemeester Luyendijk

Koninklijke Onderscheiding

voor Mari Boere.

Op 29 april is Mari Boere Koninklijk onderscheiden.

Hij is nu Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Deze heeft Mari gekregen vanwege z’n verdiensten voor:

20 jaar bestuurslid van het Buurthuis Pannehoef

20 jaar begeleiding van onderhoud

15 jaar koninginnendag organiseren en

17 jaar elke donderdagavond bingo draaien.

Deze Koninklijke Onderscheiding is uitgereikt door

burgemeester Luyendijk van Loon op Zand.

Kees Boere bij de Huzaren 1910.

Kees Boere, aan het vissen in de Grote Gracht in Montfoort.Rond 1930.

Opa Kees Boere heeft jarenlang bij Hollandia gewerkt,de looierij vande neven Hoorn en Nijkampin de klokkenlaan in Loon op Zand,waar hij ook woonde.Zijn jongste dochter Riet is toen bij opa en oma ingetrouwd en heeft ze allebei met veel liefde verzorgd tot aan hun dood.Van de klokkenlaan zijn ze verhuisd naar de kerkstraat waar Oma op 30-11-1959 is overleden. Ze was toen bijna 80 jaar oud. Niet lang daarna ontsnapte het hele gezin aan de dood toen een grote brand het huis in de as legde.

Daarvandaan zijn ze in de Bergstraat gaan wonen. Opa ging ook graag stropen, iets wat ten strengste verboden was maar dat maakte het juist spannend. Hij ging dan met klemmen of strikken konijnen vangen die hij dan verkocht en ook voor eigen consumptie natuurlijk. De konijnenvellen werden dan op ’n soort houten frame gespannen en gedroogd en ook weer verkocht.

In het voorjaar ging hij ook altijd kievitseieren zoeken. Mijn vader Kees en zijn broer Koos deden dat ook.Het was altijd`n hele strijd tussen hun want ze wilden alle drie de beste zijn. Die eieren werden verkocht aan debeter gesitueerden in het dorp, en aan poeliers en ook dat bracht weer geld in het laatje.Opa fietste ook iedere dag en wel van het ene cafè naar het andere, en overal èèn borreltje. Als hij dan naar huis fietste leverde dat vaak gevaarlijke situaties op omdat hij nooit opzij en achterom keek of richting aangaf en daarbij zo lanzaam fietste dat je elk moment het gevoel had dat hij om zou vallen.

Opa overleed na `n gelukkige oude dag op 27-5-1976, hij was toen 88 jaar oud.

De familie Kees Boere en JohannaBoere-Oomen, met kinderen .Uit Loon op Zand

Van links naar rechts Kees, Jos, Koos, Riet, en Lies

Met dank aan Jo Boere- Brekelmans, voor de foto’s en informatie, en de fijne dag die ik met Door Boere, dochter van Dorus Boere , bij de fam. Boere-Brekelmans heb door gebracht.

Johanna Boere-Oomen.

Kees en Dorus Boere. 80-ste verjaardag van hun broer Koos. 2-7-1964 Montfoort

Huwelijk Kees Boere en Cor Kuijs. 15-5-1945.

Joke Boere 1946. Dochter van Kees en Cor Boere-Kuijs.

Gerrit Boere, lagereschool 1955.

Joke en Gerrit Boere communie Gerrit 1955.

Met dank aan Joke van Loon-Boere, voor de vele informatie, en de foto’s.

Huwelijk Piet Jolie en Lies Boere. 18-7-1942.

Oma Johanna Boere-Oomen , op de arm Joke Boere, en de zusjes

Corrieen Annie Jolie.

Familie Jolie-Boere, van links, Corrie, Joke, vader Piet, Jan, moeder Lies,en Annie.

Deze foto is gemaakt ter gelegenheid, van hun 45 – jarig huwelijk. 18-7-1987

Met dank aan Annie Jolie en Mari Boere, uit Loon op Zand.

Voor de vele informatie en de foto’s.

Familie bezoek bij Annie Jolie.

Bedankt voor de fijne avond.

van li. naar re. Joke, Corrie, en Annie Jolie.

Wally bedankt voor de vele foto”s

Dorus en Leentje Boere-van den Heuvel

LeoArie Janus BepTheo Riet

Door Leentje

Nooit te laat voor een

monument voor

àlle gevallenen

Op mijn vorige, gelijknamige “Weerszij”mocht ik meerdere reacties ontvangen. Reacties van stadsgenoten die het volledig eens zijn met mijn stelling, dat het gedenkteken voor de Oudewaterse gevallenen te beperkt van opzet is. Want doordat het alleen maar de namen vermeldt van degenen waarvan men onmiddellijk na de oorlog zeker wist dat zij strijdend waren omgekomen, werden degenen waarvan dat pas later bekend werd èn zij die op een andere , maar niet minder tragische wijze hun leven hadden gegeven , over het hoofd gezien. Zij bleven alleen nog voortleven in de herinnering van hun naaste familie. Niet minder dan zevenentwintig `vergeten`telt de lijst die ik voor dat artikel had opgesteld aan de hand van mijn boek Òudewater tijdens de Tweede Wereldoorlog .Overgens een onvolledige lijst, want terecht sprak iemand me aan op het feit, dat ook de jongens die bij de ‘politionele acties’ in Indonesië zijn gesneuveld, erop thuishoren.

Bovendien moet nog eens goed worden nagegaan, of er in de dorpen en buurtschappen die bij latere grenswijzigingen bij de gemeente Oudewater zijn gevoegd, ook geen personen zijn die op deze erelijst dienen te worden vermeld.

Maar eerst en vooral moet ik een foutieve naam uit mijn vorige artikel corrigeren. Te goeder trouw afgaande op de gegevens die mij bij de eerste druk, in 1970, ter beschikking stonden, had ik vermeld dat Joop

EEN EREPLICHT

“Een Ereplicht” mogen als een bewijs gelden voor de belangstelling die er allerwegen is voor deze vergeten oorlogsslachtoffers.Evenals de grote deelname aan de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei tonen die reacties aan, dat men die bizarre jaren niet uit zijn geheugen wil verdringen,maar levend wil houden als een blijvende waarschuwing voor wat mensen elkaar kunnen aandoen.

Leo Boere en Joop van Beek

Dan het verhaal van twee jongemannen,Leo Boere en Joop van Beek, die het plan hadden opgevat om naar Engeland over te steken en zich daar aan te sluiten bij de Nederlandse Strijdkrachten. Engelandvaarders werden zulke idealistische kerels genoemd. Om de strenge bewaking van de havens en kust te omzeilen , hadden ze het plan opgevat om eerst in Frankrijk te gaan werken en dan via Spanje en Portugal de oversteek te wagen.Een riskante onderneming, die echter veel landgenoten vóór hen al was gelukt.Aanvankelijk ging alles goed , maar op hun tocht door de Pyreneeën werden ze gegrepen en belandden ze in het beruchte concentratiekamp Buchenwald bij Weimar,waar ze beiden-en dat maakt hun lot zo bijzonder triest- kort voor de bevrijding zijn gestorven aan hun ontberingen. Leo Boere was de oudste van acht kinderen van Dorus en Leentje Boere van den Heuvel. Leo werd geboren op 14 februari 1911. Vader was stoker/machinist bij de toenmalige olieslagerij van Verloop op de Westerwal” de koekenfabriek” zoals die in de volksmond heette.Het gezin woonde aan de Lange Burchwal. Leo was een vriendelijke, oersterke kerel die altijd voor iedereen klaarstond. Oersterk ja, wat ook wel nodig was voor zijn beroep: het laden en lossen van vrachtschepen aan de kades van de IJssel, die toen nog druk werd bevaren.Zwaar werk, want alles gebeurde nog met mankracht en alle lasten droeg je dus op je rug.Leo’s tochtgenoot Joop van Beek de jongste van de twee, was toen nog maar twintig jaar oud. Hij was op 20 juni 1924 geboren in het gezin van Frans en Coba van Beek van Suylen. Vader was opgeklommen van sjouwerman-zoals hij in het bevolkingsregister staat aangeduid-tot machinist van de toenmalige Wasserij De Jongh’ op de Westerwal en ze woonden in de Oude Huygensteeg. Joop was de vijfde van de in totaal zeven kinderen van het gezin. En na zijn lagereschooltijd natuurlijk gelijk aan de slag in allerlei baantjes,zoals alle arbeiderskinderen in die tijd. Het is niet bekend, wanneer precies Joop en Leo hun gevaarvolle plan probeerden te realiseren en we weten dus ook niet wanneer ze in concentratiekamp Buchenwald zij beland.Hoelang zij daar dus gevangen hebben gezeten en hoe het hen daar verder is vergaan, weten we ook niet. We weten zelfs niet of zij elkaar in hun ellende nog hebben kunnen steunen, want zij blijken in verschillende Kommando’s- een soort “filialen” van het overvolle kamp- te zijn ondergebracht: Joop in Kommando Harzungen en Leo in Kommando Nordhausen. Precies een maand na elkaar zijn zij overleden: Joop op 4 maart 1945 en Leo op4 april. Wat hun dood zo extra triest maakt , is het feit dat slechts een week na Leo’s dood , op 11 april, het Amerikaanse leger het kamp bevrijde….

Moeder Boere heeft het nooit kunnen geloven. Het koordje dat altijd uit de brievenbus stak, mocht er ook ’s nachts niet worden uitgehaald, omdat Leo thuis zou kunnen komen en toch zeker niet voor een gesloten deur zou mogen staan. Dat bleef zo tot in de jaren zestig, tot aan haardood.

Dank gaat uit naar Marcel Vianen voor de vele informatie,

Van de familie Boere van den Heuvel.

Vooral over Leo Boere die in kamp Buchenwald Duitsland heeft vast gezeten in de tweede wereld oorlog.

Dorus Boere heeft als stoker en machinedrijver bij N.V.Olieslagerij Verloop en Co te oudewater gewerkt. Na zoveel dienst jaren heeft hijeen koninklijkeonderscheiding gekregen.

2-2-2011 Bij Thea Vosse-Boere geweest voor stamboom

Onder zoek.

We hebben uren gepraat en er kwamen steeds meer verhalen naar boven.

Het ging om de familie van Dorus en Leentje Boere – van den Heuvel.

Ik ben zeer blij met de informatie en verhalen en natuurlijk de foto’s

We hadden eigenlijk tijd tekort. We zullen zo gouw mogelijk de stamboom

Van de familie Boere van den Heuvel bijwerken.

Thea bedankt voor de moeite en informatie.

Groetjes Ton de Jong

Arie Boere

van links Thea, Ries, en Leo Boere

Zo vader zo zoon

Dorus Boere enzoonArie Boere met burgemeesterMooyman

Theo Boere

Dorus Boere met familie uit Loon op Zand

Dorus Boere 90 jaar hij gebruikte nog steeds pruimtabak

Door Thea Vianen

Ook heb ik nog een leuke anecdote over een logeerpartij van ons gezin Bertus Vianen-Bep Vianen-Boere -Ton en Thea, bij Ome Kees
en tante “Sjo”in Loon Op Zand.
Wij zouden gaan logeren Bij Ome Kees in Brabant voor een paar dagen.
Je moet dit in de tijdgeest zien van het jaar 1954, dus op de fiets! Ik mocht uiteraard achterop bij mijn moeder.
Papa’s fiets was volgeladen met goederen die wij dachten nodig te hebben en Ton moest zelf fietsen ( 7 jaar).
Voor wij vertrokken had Ome Janus tegen Ton vertelt dat hij goed moest opletten als Tante Sjo in de pap stond te roeren, want zo vertelde Ome Janus
dat er elke keer een druppel uit haar neus in de pap zou vallen ( dit had hij n.l. zelf al eens gezien).
Dit was van A tot Z bedoeld als grap van mijn oom, maar Ton nam dat als jochie van 7 jaar serieus.
Eenmaal aangekomen na een dag fietsen en de hartelijke ontvangst moest er gegeten worden en Ton zat goed op te letten en te kijken hoe Tante Sjo
haar eten kookte.Eenmaal aan tafel weigerde mijn broer te eten!
Ook de dag daarop werd er door Ton buiten de broodmaaltijden om niet gegeten.
Wat uiteraard resulteerde dat wij na 2 dagen weer terug op de fiets van Loon Op Zand naar Haastrecht, naar huis zijn gegaan.
Ik was nog te klein om dit tenvolle te beseffen dus dit verhaal heb ik uit overlevering van mijn moeder.
Mijn vader heeft ome Janus over dit feit ernstig onderhouden, omdat 2 lange fietstochten in krap 3 dagen voor onze Ton geen pretje moet
zijn geweest!
Met de hartelijkste groeten,
Thea Vianen

van links Thea Vianen, Leentje Boere van den Heuvel, Bep Vianen-Boere, Dorus Boere, en Ton Vianen.

Ter gelegenheid van het bezoek van Koningin Julianate Haastrecht.